Sunday, December 2, 2007

Разбор полетов: Lähis-Ida

Ehkki täna, 2.detsembril toimuvad VF duumavalimised, rääkisime meie hoopiski Lähis-Ida konfliktist.

K
es - ikka mina ja Harri Tiido. kus - ikka Raadio 4 ja saade Разбор полетов. toimetaja Jevgenia Garanza (pildil).

Miks selline teemavalik? Esiteks - salvestus toimus reedel, mil valimistest oleks olnud raske rääkida. Teiseks - saate kordus on eetris kolmapäeval ja selleks ajaks on juba esialgsed tulemused teada, meie salvestus oleks kõlanud seda aegunumalt. Nii et duumavalimistest rägime kahe nädala pärast.

Miks aga rääkida nüüd Lähis-Idast v. täpsemalt Iisrael-Palestiina konfliktist? On ju sel teemal kõneldud kõikvõimalikes keeltes ja igasugu meediakanaleis juba aastakümneid?

Aga lihtsalt seetõttu, et USA president Georg Bush üritab minna ajalukku vähemalt katsega lahendada see pikk ja ohvriterohke mäsu. nimelt kutsuti kõikvõimalikud konflikti osapooled (kokku üle 40 riigi ja rahvusvahelise organisatsiooni) kokku USA linnakesse Anapolisesse.

Sama üritas ka USA eelmine president Bill Clinton. Samuti enne oma teise presidendi-aja lõppu kutsus temagi kokku suure rahukonverentsi, mis aga tagantjärele osutus viljatuks.

Bushi ambitsioonid on ilmselt suuremad, nii sättis ta konverentsi ajale aasta enne oma ametiaja lõppu ja sidus en lubadusega klaarida kogu asi ära järelejäänud aasta jooksul.

Kas tal see õnnestub? Mina oleksin pessimist. Kuid kõigest sellest kuulete lähemalt siit.

No comments: